Familie van Zuiden, Schutstraat 119

Meijer van Zuiden was 98 jaar. Daarmee de oudste Nederlandse man die tijdens de holocaust werd vermoord.
Op 20 april 1943 ging hij met een goederen- of veewagon op transport naar Sobibor. Drie dagen later werd hij bij aankomst vermoord in het vernietigingskamp Sobibor. 

Meijer van Zuiden werd geboren op 30 december 1844 in Hoogeveen.  Hij was de zoon van Gompers van Zuiden en Roosje Cohen. Hij trouwde met Aaltje Denneboom. Meijer en Aaltje hadden drie kinderen die tijdens de holocaust werden vermoord: Flora, Markus en Lena. Hij woonde in bij zijn zoon Markus.

Dochter Flora Coster-van Zuiden was getrouwd met Louis Samuel Coster. Beiden zaten in hetzelfde transport als haar vader Meijer. Zoon Markus van Zuiden was getrouwd met Carolina van Zuiden-Swartenberg. Zij gingen een paar weken later op transport naar Sobibor waar zij op 7 mei werden vermoord.

Dochter Lena Snijders was getrouwd met Asser Snijders. Lena werd in Auschwitz vermoord. Asser zat in hetzelfde transport als zijn schoonvader.

Meijer van Zuiden werd op 12 april 1943, als ‘zittend patiënt’, per autobus vervoerd van Enschede naar Westerbork. Dit gegeven staat in een brief van de Joodse Raad Enschede d.d. 13 april 1943.

Acht dagen later vertrok het transport vanuit Westerbork naar Sobibor. Niemand overleefde het.

 

Informatie met goedkeuren overgenomen van Stichting Sobibor

Benjamin van Zuiden stond in het schooljaar 1941/1942 ingeschreven in klas 3 van de Joodse Uloschool te Zwolle.

Bron: I. Vierstraete-Erdtsieck, 'Het Joodse onderwijs in Zwolle, 1941-1943', in: J. van Gelderen (red.), Fragmenten: Joods leven in Zwolle en omgeving. Kampen 1985, pag. 68

Eigen foto