Familie Wijnberg, van echtenstraat 3

Familie Wijnberg, gewoond hebbende aan de van Echtenstraat bestond uit vader Israël Wijnberg, zijn vrouw  Anna Wijnberg-Stern, en hun kinderen Perla en Manie, die slachtoffer werden van de nazi’s. Manie overleefde Auschwitz

De familie Wijnberg was een joods gezin zoals vele in Hoogeveen, vertelt Marc Wijnberg, de zoon van Manie ‘Op hoogtijdagen bezochten zij de synagoge, zo’n twee à drie keer per jaar. Ze stonden dus als joods geregistreerd. Mijn grootmoeder en tante werden bij een razzia in het noorden opgepakt en naar Westerbork gebracht, waar mannen zich in het kader van gezinshereniging ook mochten melden. Dat deden mijn grootvader en vader. In oktober 1942 werd het gezin samen met 984 anderen vanuit Westerbork op transport gezet naar Polen. Zo’n 80 kilometer voor Auschwitz bevond zich een satellietkamp, waar mijn vader en grootvader uit de trein werden gegooid. Mijn oma en tante moesten door naar Auschwitz, waar mijn oma vrijwel direct naar de gaskamer is gebracht. Perla volgde korte tijd later. Mijn vader en opa moesten werken in het kamp. Mijn opa is daar door uitputting overleden. Oftewel vermoord. Mijn vader heeft het kamp en de dodenmarsen die erop volgden, overleefd. Hij had zijn leven uiteindelijk zelfs te danken aan een toenmalige Hoogeveense architect Geert de Jonge, die heimelijk een plek voor hem regelde in het kampziekenhuis Buchenwald bij Weimar. Mijn vader keerde terug naar Hoogeveen, waar hij in zijn huis anderen aantrof.’ In 2005 is Manie Wijnberg overleden.

Bijzonder is dat er in 2016 ook een steen is geplaatst voor Manie, omdat vrijwel alle struikelstenen in het land zijn voor slachtoffers van de nazi’s die in de oorlog zijn overleden. Marc Wijnberg legt uit: ‘De Duitse kunstenaar Gunter Demnig, de bedenker van de struikelstenen, zegt: alle mensen die vanaf ’33 geleden hebben door naziterreur verdienen een steen.

Boven; aan de linkerkant op de foto, de van Echtenstraat 3

Boven de stenen voor de familie Wijnberg aan de van Echtenstraat. - eigen foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

links een familie foto van de familie Wijnberg met daarop
Israël Wijnberg, Anna Wijnberg Stern, Perel Wijnberg en Emanuel Barend (Max) Wijnberg.

foto - Joods Monument (Marion Wijnberg)